wtorek, 8 marca 2016
Surówka z białej kapusty jak u Chińczyka
Surówka rodem z budek z chińskim jedzeniem, wielu znana, przez wielu lubiana, banalnie prosta i niezwykle smaczna :)
Składniki:
- ok. pół kilo białej kapusty
- 1 średnia marchew
Zalewa:
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 3 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 3/4 łyżeczki soli
Kapustę poszatkować, wymieszać ze startą na dużych oczkach marchewką. W garnuszku zagotować składniki zalewy, ważne żeby cukier się rozpuścił. Wrzącą zalewą zalać warzywa i dobrze wymieszać. Odstawić na minimum 8 godzin do lodówki mieszając co jakiś czas, ale najlepsza jest gdy postoi 2 dni.
Osobiście wkładam tą surówkę do słoika i jak mi się o niej przypomni to kilka razy energicznie potrząsnę słoikiem :) Wtedy cała zalewa i soki, które puściły warzywa ładnie przechodzą do wyższych warstw surówki nadając jej smak.
Surówka idealna do wszystkich dań mięsnych, rybnych jak i samodzielna przekąska :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz