wtorek, 8 marca 2016

Surówka z białej kapusty jak u Chińczyka



Surówka rodem z budek z chińskim jedzeniem, wielu znana, przez wielu lubiana, banalnie prosta i niezwykle smaczna :)
 


Składniki:


- ok. pół kilo białej kapusty
- 1 średnia marchew

Zalewa: 

- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki octu spirytusowego 10%
- 3 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 3/4 łyżeczki soli

Kapustę poszatkować, wymieszać ze startą na dużych oczkach marchewką. W garnuszku zagotować składniki zalewy, ważne żeby cukier się rozpuścił. Wrzącą zalewą zalać warzywa i dobrze wymieszać. Odstawić na minimum 8 godzin do lodówki mieszając co jakiś czas, ale najlepsza jest gdy postoi 2 dni. 

Osobiście wkładam tą surówkę do słoika i jak mi się o niej przypomni to kilka razy energicznie potrząsnę słoikiem :) Wtedy cała zalewa i soki, które puściły warzywa ładnie przechodzą do wyższych warstw surówki nadając jej smak.

Surówka idealna do wszystkich dań mięsnych, rybnych jak i samodzielna przekąska :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz