środa, 16 marca 2016
Krokiety z pieczarkami i serem
Nie wiem czy jest ktoś, kto nie lubi krokietów :) Bo ich nie da się po prostu nie lubić, zwłaszcza z tak fantastycznym, a jednocześnie prostym farszem pieczarkowo - serowym :)
Aby nie przedłużać, na 10 krokietów będziemy potrzebowali:
Na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Z podanych składników wyrobić gładkie naleśnikowe ciasto, usmażyć cienkie naleśniki. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić do wystygnięcia.
Na farsz:
- 1 kg pieczarek pokrojonych w dość drobne kawałki
- 3 małe cebulki pokrojone w drobną kostkę
- 20 dkg żółtego startego sera
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cebulkę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, smażyć tak długo aż cała woda z pieczarek odparuje. Odstawić do przestygnięcia. Gdy już pieczarki z cebulką ostygną dodać starty żółty ser, całość dobrze wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Do panierki:
- 2 jajka + bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Na naleśniki nakładać farsz, założyć boki i zwijać krokieta. Na końcu panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu kładąc początkowo krokiety łączeniem do dołu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz