środa, 16 marca 2016

Krokiety z pieczarkami i serem


Nie wiem czy jest ktoś, kto nie lubi krokietów :) Bo ich nie da się po prostu nie lubić, zwłaszcza z tak fantastycznym, a jednocześnie prostym farszem pieczarkowo - serowym :)



Aby nie przedłużać, na 10 krokietów będziemy potrzebowali:



Na naleśniki:

- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli

Z podanych składników wyrobić gładkie naleśnikowe ciasto, usmażyć cienkie naleśniki. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić do wystygnięcia.

Na farsz:

- 1 kg pieczarek pokrojonych w dość drobne kawałki
- 3 małe cebulki pokrojone w drobną kostkę
- 20 dkg żółtego startego sera
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Cebulkę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, smażyć tak długo aż cała woda z pieczarek odparuje. Odstawić do przestygnięcia. Gdy już pieczarki z cebulką ostygną dodać starty żółty ser, całość dobrze wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Do panierki:


- 2 jajka + bułka tarta 
- tłuszcz do smażenia 

Na naleśniki nakładać farsz, założyć boki i zwijać krokieta. Na końcu panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu kładąc początkowo krokiety łączeniem do dołu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz