poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Fasolka po bretońsku


Klasyczne, smaczne i pożywne danie, czyli fasolka po bretońsku :)



Składniki:


- 0,5 kg fasoli suszonej typu "Jaś"
- 1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej cienkiej)
- 300 gram boczku wędzonego
- 3 łyżeczki koncentratu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku.

Fasolkę namoczyć w wodzie na noc. Wody musi być kilkakrotnie więcej niż wysokość fasoli. 
Następnego dnia fasolę przepłukać, przesypać do garnka, dodać 2 łyżeczki soli, ziele angielskie, listek laurowy i gotować do miękkości (Fasolka z Biedronki gotuje się ok. 1,5 godziny). 
Kiełbasę pokroić w półplasterki, boczek w kostkę i przesmażyć oba mięsa na patelni. Przełożyć do garnka ok. 10 minut przed końcem gotowania fasoli. Do ugotowanej fasolki dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Na patelni z łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę i dodać ją do fasoli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz