piątek, 15 kwietnia 2016

Roladki z ogórka nadziewane twarożkiem z rzodkiewką


Dziś pomysł na lekką przystawkę bądź dietetyczną kolację...


Składniki:

- Pół klinka lub kostki twarogu
- 3 łyżeczki jogurtu typu greckiego
- 3 rzodkiewki
- 1 ogórek szklarniowy
- szczypta suszonej bazylii
- sól, pieprz, chili do smaku

Ogórek dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, odciąć końcówki i najlepiej przy pomocy obieraczki o warzyw pokroić w cienkie paski po całej długości ogórka. Do roladek wykorzystujemy tylko część ogórka bez gniazda nasiennego. Z każdej strony ogórka wyjdą nam ok. 3 cienkie plastry. Pokrojone paseczki posypać odrobiną soli i zostawić na ok. godzinę by ogórek puścił sok, nabrał smaku i zrobił się elastyczny.

Twarożek rozgnieść widelcem, przyprawić i dodać jogurt grecki oraz starte na dużych oczkach rzodkiewki i wymieszać.

Na początku każdego plastra ogórka położyć sporą łyżeczkę twarożkowego farszu i zawinąć. Kłaść na talerzu łączeniem do dołu. Można posypać szczypiorkiem, koperkiem czy innymi ulubionymi ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz