wtorek, 12 kwietnia 2016

Zupa pomidorowa inna niż wszystkie, pyszna i aromatyczna


Co w pomidorowej może być innowacyjnego? Oczywiście przyprawy :) To one nadają jej charakteru, czynią niepowtarzalną. I właśnie w przypadku przepisu na pomidorową jaki Wam podam tak jest. Zupa jest aromatyczna, rozgrzewająca i smaczna.




 Składniki:

- ok. 2 litrów bulionu drobiowo-warzywnego ugotowanego z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego + ugotowana marchewka
-  słoiczek koncentratu pomidorowego (u mnie Madero z Biedronki)
- sól do smaku
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 łyżka oregano suszonego
- 0,5 łyżeczki mielonego chilli (można mniej lub więcej w zależności jakie ostre się lubi)
- 2 ząbki czosnku 
- 2 łyżeczki cukru
- 3 szczypty (ok. 1/3 łyżeczki) mielonego cynamonu
- śmietana 18% do zup
- makaron o dowolnym kształcie (u mnie nitka)

Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do gotującego się rosołu. Dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, cynamon, cukier i zahartowaną w zupie śmietanę. Doprawić do smaku solą i chilli. Podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz