środa, 6 kwietnia 2016

Risotto z małżami oraz jak postępować ze świeżymi i mrożonymi małżami


Na początek przepis na lekki, pożywny i niesamowicie aromatyczny obiad dla tych, którzy lubią smak owoców morz, a w dalszej części tego wpisu kilka rad jak postępować z mrożonymi i świeżymi małżami. Ale najpierw smakowite danie :)


Na 1 porcję:


- 3 łyżki ryżu
- 1 cebulka 
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 200 gram mięsa z małż
- papryczka chilli, sól do smaku
- tłuszcz do smażenia 

Małże opłukać, przebrać i ugotować w małej ilości osolonej wody (słoność wody jak na makaron). Małże gotujemy ok. 5 minut, odcedzamy z wywaru, po wystygnięciu wyciągamy z muszli mięso. Wywar zachowujemy na później.

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bądź suszoną papryczkę chilli  (jeśli świeża to należy ją pokroić w drobną kosteczkę). Dodać 3 łyżki ryżu i chwilkę podsmażyć aż ryż stanie się szklisty. Dodać na patelnię 1 chochelkę wywaru z małż oraz ketchup i mięso małż. Gdy ryż wchłonie cały płyn i nadal będzie twardy dolewamy kolejną porcję wywaru i robimy to tak długo aż uzyskamy pożądaną miękkość ryżu. 


Jak już obiecałam napiszę Wam również jak postępować z małżami świeżymi i mrożonymi, bo o ile świeże są smaczniejsze od mrożonych to jednak częściej można dostać właśnie te mrożone. 

Większość ze smakoszy małż wie, że tylko zamknięte małże przed gotowaniem i otwarte po ugotowaniu są zdatne do jedzenia. Otwarte przed gotowaniem świeże małże można puknąć tępym końcem noża i jeśli małż jest żywy to powinien się zamknąć i taki nadaje się do jedzenia. Wszystkie inne otwarte wyrzucamy. Po ugotowaniu zaś wyrzucamy wszystkie, które się nie otworzyły.

Problem zaczyna się pojawiać jak mamy ochotę na małże a w sklepie są tylko mrożone. Wtedy należy je włożyć zamrożone do lodówki i w niej rozmrażać skorupiaki przez 12 godzin. Po tym czasie małże powinny być już wszystkie otwarte, gdyż proces mrożenia je zabija. Jeśli któraś z małż po rozmrożeniu się nie otworzy należy ją wyrzucić. 

Podsumowując...

Świeże małże - przed ugotowaniem wyrzucamy wszystkie otwarte, a po gotowaniu wyrzucamy wszystkie zamknięte

Mrożone małże - przed gotowaniem wyrzucamy wszystkie zamknięte.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz